ikinci bahar

ikinci bahar
ikinci bahar

20 Mayıs 2012 Pazar

Farkına varmak

Emekli adam ne yapar. Eşine yardım eder. İlk günlerinizde dışarıdan bakan gözlerden uzak ev içinin süpürülmesi ve yerlerin silinmesi ile başlarsınız. Sonrasında bulaşıkları ortadan kaldırır, bulaşık makinesine doldurursunuz. Zaman içinde bulaşık makinesine sığmayanları yıkayarak ortalığı toparlamış olursunuz. Bulaşık makinesini boşaltarak temiz tabak, bardak çatal, kaşıkları yerlerine koyarsınız. Çamaşır makinesi durduğunda eşinize yük
olmasın diye çamaşırları balkona kadar taşıyarak eşinize yardım etmiş olursunuz. Zamanla bu iş çamaşırı fiilen asmaya dönüşecektir. Camları silmek tehlike yaratabilir, bu işi üstlenmeden önce düşünün. Nerede duracağım diye düşünmeyin. Süreç devam edecektir. Sonunda ev işlerinin ne kadar nankör olduğunu kavrayacaksınız. Korkmayın emek vermeye devam edin. Zaman geçtikçe, her gün yaşadığınız ancak göremediğiniz ayrıntıların farkına varacaksınız.
Evinin kadını olmak yerine, kariyer yapmanın ve devamında neden iş kadını olmanın tercih edildiğini anlayacaksınız. Ev işi yaptığınızda her gün benzer emeklerin tekrarlandığını, ancak takdir edilmek yerine eksikliklerin, aksaklıkların göze çarptığını göreceksiniz. Biraz düşününce; çalışan kadınların toplumda daha saygın bir yer edindiğini, para kazanmanın insana güç verdiğini, kolay anlaşılabilir bir deyimle evinde “saçını süpürge eden” anne rolü yerine sosyal hayat içindeki rollerin daha çekici geldiğini fark edeceksiniz. Çocuk yetiştirmek başta olmak üzere; ev kadınlarına hak ettikleri değeri vermekten uzak kaldığımızı gecikmeli de olsa anlayacaksınız.
Ev kadınlarının, özellikle annelerin büyük birer değer olduklarını sadece anneler gününde değil, diğer bütün günlerde farkında olmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder